28. august 2018

Appel til de unge: Tag ansvar når du ser diskrimination i nattelivet

Med Copenhagen Pride Week hylder København hvert år mangfoldigheden i hovedstaden med fest, farver og masser af kærlighed.

Men mange unge med en anden seksualitet end flertallet møder desværre ikke kun kærlighed og accept, når de færdes i nattelivet. Derfor lancerer Københavns Kommune en ny kampagne, Trygt Natteliv, der opfordrer unge til at tage et medansvar og behandle hinanden ordentligt.Kampagnen skal også oplyse unge om, hvad man kan gøre som vidne til diskrimination i nattelivet.

”Alle skal behandles ordentlig af sine medgæster, når man går i byen. Vi vil med kampagnen få de unge københavnere, som ikke selv oplever diskrimination, til aktivt at vise, at de ikke finder sig i, at andre bliver behandlet dårligt. Det er et fælles ansvar at blande sig og sige fra, og det vil vi gerne have flere unge til at gøre, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Budskab spredes via influencere

I kampagnen vil udvalgte såkaldte influencere på de sociale medier udbrede personlige historier og oplevelser med diskrimination, som andre unge kan dele og diskutere.

Som en hjælp til de unge får de tre handlingsanvisende råd:

  • Sig fra – Diskrimination er ubehageligt og skaber utryghed, så det er vigtigt, at du siger fra, hvis du oplever det. Både hvis du er offeret, eller hvis det går ud over andre. Manglen på reaktion kan føles som en accept.
  • Søg hjælp – Dørmænd, personale eller politi vil kunne hjælpe med at afværge en situation og skabe ro, hvis du føler, at det er utrygt selv at konfrontere personen. Det vigtigste er, at du gør noget og tager et medansvar.
  • Anmeld det – Diskrimination er forskelsbehandling, som udelukker eller begrænser personer pga. køn, race, etnicitet, religion, handicap, alder, seksuel orientering, politisk overbevisning eller social baggrund. Det er ulovligt og skal anmeldes til politiet.

Blandt de unge københavnere, der har oplevet diskrimination, har 46 procent oplevet diskriminationen i nattelivet. I 2017 var nattelivet derfor det sted, hvor unge samlet set hyppigst oplevede diskrimination.