24. maj 2018

Første gang i Danmark: I København bekæmper kommunen og moskeer radikalisering sammen

Kan radikalisering og rekruttering til ekstremistiske miljøer forhindres ved at undervise og samarbejde med moskeer?

For første gang nogensinde arrangerer en dansk kommune kurser for moskeernes bestyrelser som en del af indsatsen for tidlig forebyggelse af radikalisering.

”Moskeerne har en særlig rolle i forhold til at nå de unge, og vi har brug for et tæt og konstruktivt samarbejde med byens moskeer om at skabe nogle stærke fællesskaber for vores unge.  Derfor er det et vigtigt samarbejde, vi har startet op,” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).  

Indtil videre har der været afholdt to kurser – i marts og april måned – og konkret er der blandt andet blevet talt om, hvordan moskebestyrelserne kan forberede sig til et generationsskifte, så en ny generation står klar til at tage over med nogle stærke og sunde demokratiske værdier. Derudover har moskeerne fået indblik i kommunens sammensætning og tilbud, og hvor de kan henvende sig, hvis de for eksempelvis får mistanke om radikalisering eller har kendskab til vold i familier i deres menighed.

”Vi har haft syv moskeer til at deltage i kurserne, og jeg har fået fortalt, at der har været en god, livlig og konstruktiv debat. Vi har en bunden fælles opgave, der går ud på at sikre, at vi har en tryg og sikker by med nogle stærke demokratiske fællesskaber, og med et tættere samarbejde kan vi skabe et stærkt bolværk mod ekstremistiske miljøer. Jeg er rigtig glad for, at moskeerne er med på at samarbejde og har taget godt imod kurserne,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Da Københavns Kommunes ekspertgruppe til forebyggelse af radikalisering i 2015 kom med sine anbefalinger til en styrket indsats, pegede de på, at det ville være gavnligt med en tættere kontakt og dialog med byens moskeer og civilsamfund.

Kurserne er dermed en forlængelse af anbefalingerne, og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samarbejder om kurserne med Nordic Safe Cities og organisationen Faith Associates, der har erfaring med tilsvarende kurser fra Storbritannien.

Det er en forudsætning for at deltage i kurserne, at man har underskrevet eller underskriver kommunens såkaldte demokratiske charter fra 2016.