22. august 2019

Ny boligaftale svigter flygtninge

En ny boligaftale mellem Københavns Kommune og de almene boligselskaber er ikke god nok for byens flygtninge.

Sådan lyder den klare melding fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard.

Den fireårige boligaftale om almene boliger og udlejning, som Københavns Kommune i dag underskriver sammen med de almene boligselskaber, er en torn i øjet på byens flygtninge.

Så klar er meldingen fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, der ikke forstår, hvorfor de almene boligselskaber ikke tager et større ansvar for at finde flere boliger til byens flygtninge.

"Jeg synes, det er dybt påfaldende og højest besynderligt, at de almene boligselskaber ikke med denne aftale selv tager et ansvar for at løfte den vigtige samfundsopgave det er at finde boliger til flygtninge, " siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

En udfordring for integrationen

I aftalen er der ikke taget ekstra og særlige hensyn til den store udfordring, som der er lige nu med at finde boliger til byens flygtninge. På grund af den situation byen har med flere ghettoområder, og områder der er på vej i den retning, er der reelt få områder, hvor flygtninge kan bo.

Det er ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren en udfordring for integrationen.

"Vi må og skal sørge for, at de flygtninge vi får hertil, kommer ind på arbejdsmarkedet og bliver en del af fællesskabet. Det er klart, at hvis man hele tiden skal spekulere på, hvordan man mon kan få en bolig, så er det en glidende tackling i knæhøjde på ambitionen om at få vores flygtninge ordentligt i gang i samfundet og ud på arbejdspladserne," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Som situationen er i dag i København, så er det især udfordrende at finde familieboliger til byens flygtninge.

I 2016 vedtog Borgerrepræsentationen, at flygtninge ikke må komme foran på den boligsociale anvisningsliste. Dertil kommer, at flygtninge heller ikke må placeres i ghettoer eller områder, der er i fare for at blive ghettoer. Flygtninge skal altså spredes rundt om i resten af byen i de få boliger, der er tilgængelige.

"Der er gode ting i aftalen, og derfor har jeg også som Venstres leder skrevet under, men der er simpelthen også nogle alt for store huller. I min optik er det uansvarligt, at aftalen efterlader den store opgave med at finde boliger til flygtninge alene til os som kommune," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.