10. juli 2020

Udsatte ledige bliver certificerede afsprittere

Et nyt kursus gør udsatte ledige til eksperter i at gøre rent, så de kan sørge for ekstra rengøring i kølvandet på corona-krisen.

Et nyt kursus gør udsatte ledige til eksperter i at gøre rent, så de kan sørge for ekstra rengøring i kølvandet på corona-krisen.

Coronakrisen har betydet massevis af fyringer.

Men corona har også bragt nye jobmuligheder med sig, da der er snart ikke en plet i kongeriget Danmark, der ikke skal sprittes af med jævne mellemrum.

Derfor har Københavns Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning oprettet et nyt kursus, hvor ledige kan blive såkaldt "certificeret kontaktfladeafspritter".

Indtil videre har 16 personer gennemført kurset, og 12 af dem har allerede fået et job. Uddannelsen foregår over tre dage, hvor de ledige lærer om alt fra smittespredning og værnemidler til rengøring af fx tastatur, håndtag og køkkenmaskiner.

Kurset er indrettet særligt til udsatte borgere, der hidtil har haft lidt svært ved at knække koden for at komme ordentligt ind på arbejdsmarkedet.

"Det er klart, at vi ude i jobcentrene skal gribe de positive muligheder, der også opstår i kølvandet på corona. Vi står med en kæmpe udfordring med mange ledige, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få dem tilbage på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt", siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

"Jeg håber, at virksomhederne kan se idéen med at ansætte en af de certificerede afsprittere, for vi kommer nok til at skulle spritte af i lang tid ud i fremtiden", siger borgmesteren.

"En øjenåbner"

Pernille Mary Kristensen er en af de personer, der har taget kurset og nu arbejder som afspritter i en kantine i en privat virksomhed:

"Kurset var rigtig spændende og en øjenåbner for mig. Hvor meget viden er der egentlig om rengøring? En hel del faktisk. Jeg er glad for arbejdet. Jeg er træt på en god måde, når jeg kommer hjem og det er rart," siger Pernille Mary Kristensen.

Fakta

Der er tale om et tre dages kursus, hvor de ledige blandt andet opnår følgende kompetencer:

  • Viden om COVID-19, om smittefare og hvordan virus uskadeliggøres.
  • Viden om hvordan man beskytter sig selv og andre mod smitte.
  • Brug af værnemidler i rengøringsjob.
  • Brug af diverse rengøringsmidler, herunder PH-værdi, dosering, faresignaler og desinficeringsmidler.
  • Rengøring og desinficering af alle fælles kontaktpunkter på arbejdspladsen, fx dørhåndtag, knapper på automater, fælles faciliteter, tavler, borde og stole, kaffemaskine, køleskab og mikrobølgeovn, toiletter, Rengøring og desinficering af tastatur og mus ved computer.

Der er planer om at oprette to yderligere kursusforløb og derudover at afholde en jobmesse, hvor de certificerede kontaktfladeafsprittere har mulighed for at møde repræsentanter fra forskellige virksomheder.