12. maj 2020

Vi fik lagt socialdemokratisk studehandel i graven

Venstre fik forhindret en studehandel i udligningsreformen, som kunne have sikret enevældige socialdemokratiske bykonger.

En ny styreform i bl.a. København, som var på bordet i forhandlingerne om udligningsreformen, var en ren studehandel mellem regeringen og socialdemokratiske borgmestre, så de kunne tilrane sig mere magt og køre mindretallet over.

Derfor er Venstres leder i København, beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, glad for, at Venstre kæmpede imod og fik fjernet styreformen fra den endelige udligningsaftale.

Regeringens forslag ville centralisere magten og administrationen under overborgmesteren. Det ville gøre op med Københavns særegne styreform, hvor både flertallet og mindretallet i Borgerrepræsentationen sikres borgmesterposter fordelt efter partiernes størrelse.

"Der er ingen tvivl om, at en ny styreform var et hold-kæft-bolsche til de socialdemokratiske borgmestre, der stod overfor et økonomisk blodbad med regeringens første udspil til udligningsreformen. Her i København kunne Frank Jensen få indfriet sit store ønske om at sidde enevældigt på magten som bykonge, men det er der ingen københavnere, der ønsker, og kun socialdemokraterne på Rådhuset. Derfor var studehandelen både demokratisk og økonomisk forkert," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Et flertal på Københavns Rådhus tvang i februar overborgmesteren til at skrive til regeringen og meddele, at København ikke ønsker en ændret styreform. Med udligningsaftalen er Venstres borgmester godt tilfreds med, at tankerne nu endegyldigt må være lagt i graven.

"Den styreform, vi har nu, er på godt og ondt den bedste, vi kan have i de store byer, og der er intet pres fra borgerne om at lave noget om. For det er i borgernes interesse, at mindretallet ikke køres over, men får nogle vigtige poster. Det giver et kollegialt forhold på tværs af partierne, og det er grobund for de bedste beslutninger. En styreform med flertalsstyre vil give en politisk zigzag-kurs til skade for København", siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.